Трима учени с отличие за работата им по климатаНобеловите награди

...
 Трима учени с отличие за работата им по климатаНобеловите награди
Коментари Харесай

Писател от Танзания взе Нобел заради бежанците

 
Трима учени с отличие за работата им по климата
Нобеловите награди за литература нормално са най-дискутирани от всички сходни награди - по простата причина, че от литература и футбол схваща всеки във всяка точка на света. А от физика и химия - една напълно дребна част от популацията. През миналата седмица бяха раздадени няколко Нобелови награди - за физика, химия и медицина.Но сякаш само наградата за литература пали пристрастеностите - тъй като в последно време той е колкото книжовен, толкоз и политически и от ден на ден стартира да наподобява на " Оскар " -ите.
Медици сграбчиха наградата с тематика по какъв начин посредством температура откриваме и нервни заболявания
 
Литература
Тази година Нобеловата академия награди Абдулразак Гурна, роден на танзанийския остров Занзибар. В листата на кандидатите беше и Харуки Мураками, международно приет японски публицист, чиито книги са превеждани на десетки езици, в това число и български - " Норвежка гора ", " Хроника на птицата с пружина " са измежду най-четените по света. Както и Людмила Улицка - академик генетик от Русия, която обаче пробива най-вече с литературно творчество, а книгата й " Казусът Кукоцки " печели куп интернационалните награди, в това число " Букър ". Между другото, залозите на букмейкърите бяха точно за Нобел за Мураками, преди Гурна да му изтегли килимчето.Занзибарецът е израснал в Танзания, само че още през 60-те години на предишния век емигрира в Англия. Въпреки това главните тематики, за които написа той, си остават тези, с които е израснал - колониализмът и бежанците. Той е награден, написа Нобеловият комитет, поради проникновените си новели, описващи ориста на бежанци от разнообразни култури и континенти. Издал е общо 10 романа, само че в България не е превеждан досега нито един, тъй че българският четец не е осведомен с творбите му. Най-известни по света са четвъртият му разказ " Рай ", както и " Дезертьорство ". " Рай " е включен в предпочитания лист за премиите " Букър ", само че не получава наградата. Започва да написа на 21 години и въпреки че родният му език е суахили, цялостен живот твори на британски. До неотдавнашното си пенсиониране е професор по британска и постколониална литература в университета в Кент, Кентърбъри. Той е вторият негър африкански създател, удостояван с Нобелова премия, а първият подобен - Уоле Шоинка, е обект на негови преподавателски курсове и креативен разбори. Шоинка е спечелил наградата си през 1993 година.
  Медицина и химия
Учените Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян пък завоюваха Нобеловата премия за медицина за 2021 година за своите проучвания на рецептори за температура и досег. Техните революционни открития на процедура разрешават да разберем по какъв начин топлината, студът и механичната мощ могат да предизвикват нервните импулси, които ни разрешават да възприемаме и да се приспособяваме към света към нас ", уточни Нобеловият комитет. Знанията, които ни дават двамата нобелисти, разрешават да бъдат създадени лекувания за необятен набор от болестни  положения, в това число при хронична болежка.Нови медикаменти стоят и в основата на Нобеловата премия за химия, която беше присъдена на германеца Бенямин Лист и американеца Дейвид Макмилан за развиването на по този начин наречената асиметрична органокатализа. Този способ доста е повлиял на създаването на нови медикаменти и е направил химията по-екологична. Двамата нобелисти са създали без значение един от различен метода. Макмилън е британско-американски химик, който сега работи в Принстънския университет в Съединени американски щати. Бенямин Лист е немски химик, който работи в Института за проучване на въглищата " Макс Планк " в Мюлхайм на Рур. До откритията на Лист и Макмилан катализаторите са били правени основно въз основата на метали или ензими. В първия случай, заради чувствителността на металите към кислорода, широкомащабното промишлено произвеждане беше много скъпо. Освен това то не е било екологично чисто, защото доста метали, които форсират добре химичните реакции, са токсични и постоянно попадаха в околната среда, замърсявайки я, тъй че двамата учени без значение един от различен вършат химията по-зелена.
  Физик а
Битката за наградата по физика е не по-малко оспорвана, само че тази година успеха бе обвързвана с климата. Трима учени бяха удостоени с Нобеловата премия за физика за 2021 година за работата им по разбирането на комплицирани системи като климата на Земята. Американецът Сюкуро Манабе, германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи бяха оповестени за спечелили на събитие в Стокхолм.Онова, което на процедура са създали, в случай че не използваме комплицирания език на физиката, е да оказват помощ на човечеството да схваща такива комплицирани системи като атмосферата и океаните. И да разработят такива способи на моделиране, които да основат опция да бъде планувано какво се случва там. Манабе работи в Принстън, Хаселман - в " Макс Планк ", а Паризи е откривател в  римския университет " Сапиенца ". Той работи в посока, друга от двамата други нобелисти, само че на процедура академията взема решение да насърчи учени, които с интердисциплинарни способи потвърждават едно и също.   

Много е мъчно да се предвижда дълготрайното държание на комплицирани физически системи като климата на нашата планета, настояват нобелистите. Но компютърните модели, които могат да плануват резултатите, свързани с излъчванията от изгарянето на изкопаеми горива, са от решаващо значение за нашето схващане за климатичните промени, потвърждават те. Сюкуро Манабе показва по какъв начин нарасналите равнища на въглероден диоксид в атмосферата могат да доведат до повишение на температурите на повърхността на Земята. През 1960-те години той е управлявал създаването на физически модели на климата.Приблизително десетилетие по-късно Клаус Хаселман основава компютърен модел, който свързва метеорологичното време и климата. Неговата работа е дала отговор на въпроса за какво климатичните модели могат да бъдат надеждни, макар че времето е изменчиво и безредно. Нобеловият комитет посочи, че откритията на Джорджо Паризи са " разрешили да се схванат и опишат доста разнообразни и явно изцяло инцидентни материали и феномени ". Това включва държанието на комплицирани системи на микроскопично равнище. Между другото, неговата работа има приложения освен във физиката, само че и в други, доста разнообразни области, като математика, биология, неврология и изкуствен интелект. Има и принос в имунологията.Попитан за близостта с времето на връчването на премията, отдадена на климата, с конференцията на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу единствено след седмици, проф. Паризи акцентира: " Трябва да действаме по доста бърз метод, а не със мощно закъснение. " Общо 218 души към този момент са спечелили Нобеловата премия за физика от първото й отсъждане през 1901 година Само един от тях е жена. За отбелязване е, че при спечелването на Нобеловата премия през 2015 година принос имат и двама българи, които са работили в екипите на Нобеловите лауреати. Един от тях - проф. Борис Арнаудов от СУ, даже съумява да уточни неточност на бъдещите нобелисти и точно с помощта на неговата рекомендация те печелят наградата. В случая става дума за нещо, което на езика на физиците звучи извънредно дълго и неясно, само че другояче е просто LED-подсветка, което през днешния ден всички виждаме да вземем за пример в тв приемниците си.

 

Нобеловите награди за достижения в науката, литературата и мира са основани и финансирани от фонда на шведския откривател Алфред Нобел. Те се връчват от 1901 година, а тази за стопанска система - от 1969 г.Наградите се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР